PROFILERING

message arranged with letter tiles and crayons

Wat is profileren met behulp van de Action Type Benadering?

Ondanks dat ik dan de ATB altijd tekort zal doen, ga ik het proberen zo kort en duidelijk mogelijk uit te leggen. Ons lichaam is geniaal, alles hangt heel exact met elkaar samen en zo is ons brein onlosmakelijk verbonden met ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan onze zintuigen; je voelt met je vinger aan vuur, er gaat razendsnel een prikkel naar je brein die de informatie verwerkt en er gaat weer een signaal terug naar je vinger om ervoor te zorgen dat je die zo snel mogelijk bij het vuur weghaalt. Dit zijn allemaal onbewuste processen.

Onze emoties, denken, spreken, handelen, plannen, leren en bewegen zijn verbonden tussen ons brein en ons lichaam. Bertrand Théraulaz, Ralph Hippolyte en Peter Murphy hebben de fantastische ontdekking gedaan hoe je die code kan kraken. Zij hebben ontdekt hoe je aan de hand van simpele testjes onze voorkeuren en drijfveren in kaart kan brengen. In eerste instantie om topsporters beter te kunnen coachen (Nederlands Elftal, Hockeyers, Volleyballers, velen gingen je al voor) maar het wordt ook steeds meer toegepast in het bedrijfsleven, de gezondheidzorg etc.

yellow jigsaw puzzle piece

Waarom is dat dan belangrijk om te weten?

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.

Socrates

Voor je verder leest, sta er eerst even een moment bij stil dat waar jij je vandaag, exact op dit moment bevind, een resultaat is van de gedachtes die je hebt gehad en de beslissingen die je daardoor hebt genomen.

Begrijp je niet waarom je:

  • Steeds in dezelfde valkuil trapt
  • Waarom je zoveel moeite hebt met bepaalde situaties
  • Doe je werk waar je niet gelukkig van wordt
  • Diep van binnen voelt dat je een andere richting op moet maar je weet niet welke

Slechts een paar puntjes maar het resultaat blijft hetzelfde: Zolang je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. En heel vaak doen we de dingen door de manier waarop we zijn opgevoed, door de verwachtingen van onze omgeving, door gebrek aan zelfvertrouwen of puur omdat we niet goed weten wie we eigenlijk zijn in de kern. Oké, hoor ik je denken, maar waar komt dat vandaan en belangrijker misschien nog, hoe los je het op? Daar help ik je héél graag bij (want helpen is mijn belangrijkste kernwaarde 😉 ).

Een gebruiksaanwijzing

We maken er wel eens grapjes over, hoe handig was het als er een gebruiksaanwijzing bij die persoon zat? Nou, dat kan dus!

Toen ik begon met de Action Type Benadering deed ik dat om als coach mijn sporters beter te kunnen helpen (en met succes!), maar het bracht me zóveel meer! Een heleboel zelfkennis en inzicht, ineens snapte ik mijn levensloop en mijn partner veel beter. De dingen waar wij in onze relatie weleens op konden botsen werden nu heel verklaarbaar en konden we dus veel makkelijker accepteren en oplossen. Ineens begreep ik hoe mijn ouders in elkaar staken en waar de drugsverslaving van mijn biologische vader waarschijnlijk vandaan kwam. Je gaat iedereen met andere ogen bekijken, krijgt zo ontzettend veel meer begrip voor jezelf, elkaar en de wereld om je heen.

Hoe gaan die testjes dan in zijn werk?

  1. Eerst volgt een vrijblijvend kennismakingsgesprek want voor je in zee gaat met iemand is het wel prettig om te weten met wie je te maken hebt.
  2. Als je een goed gevoel hebt bij ons gesprek dan starten we met een profilering van je voorkeuren en drijfveren. Ik maak hierbij gebruik van de Action Type Benadering.
  3. Nu we duidelijk in kaart hebben gebracht wat jouw persoonlijke voorkeuren en drijfveren zijn, gaan we aan de slag met je hulpvraag, op een manier die voor jou prettig is.

Tijdens het profileren van je Action Types profiel test ik in welke houding jij stabiliteit vind. Door een reeks aan testjes in verschillende houdingen krijg ik in korte tijd ontzettend veel informatie over je fysieke en mentale voorkeuren. Dit zegt iets over je voorkeur van bewegen (handig voor sporters!), spreken, denken, handelen, leren en meer. Maar ook over wat jouw stressoren zijn, hoe je reageert op stress en hoe je die stress weer kunt laten afvloeien.

Tijdens het profileren van je Diepe Motivationele Drijfveren test ik met welke beweging jij de beste spiertonus vind. Ook hier doen we een reeks aan testjes waardoor we vrij snel duidelijk hebben wat jou drijft en waar je plezier uit haalt. Deze drijfveren zijn ontzettend belangrijk, leef je te weinig naar je drijfveren dan ontstaan bore-out klachten, overheersen ze dan ontstaan burn-out klachten en precies daartussen vind je flow.

De resultaten van de profilering neem ik kort met je door om te checken of je jezelf hierin herkent, vervolgens maak ik in de dagen daarna een uitgebreide rapportage voor je met daarin al een aantal tips verweven rondom je hulpvraag.
Die rapportage koppel ik aan je terug, je krijgt de ruimte om vragen te stellen en aan de hand daarvan gaan we kijken hoe je dat het beste in de praktijk kunt gaan ombuigen.

Enkele reviews

“Wow! Ongelofelijk dat er zoveel uit komt! Het is erg herkenbaar. Bizar.
Heb het ook voorgelezen aan mijn partner en hij moest ook lachen van herkenning.”

D. – Psycholoog

“Nou echt de spijker op zijn kop, bizar hoe dit alles weerspiegelt hoe je bent en wat je doet. Zelfs mijn zit met rijden.. ( links moeilijk openen en neiging stoel zit ). Plaatje is ook bijzonder, ben weegschaal van sterrenbeeld. Top gedaan!”

N. – Teamleider

“Het is heel erg uitgebreid, echt veel uitgebreider dan je zou verwachten op basis van de testjes. En het profiel staat ook vol met praktische tips, wat ik weer super handig vind. Het meest bizarre vind ik denk ik nog wel hoe accuraat het over het algemeen is op basis van testjes waarbij je wordt geduwd, echt heeel bijzonder.”

I. – Overheid

FAQ

Moet ik sportkleding aan?

Nee, we gaan niks intensiefs doen, je mag je normale kleding aan. Wel is het belangrijk dat je schoenen met een platte zool draagt.

Hoe lang duurt de profilering?

We zullen tijdens de profilering circa 45 á 60 minuten bezig zijn.

Hoe betrouwbaar is de profilering?

Aangezien ons brein met ons lijf is verbonden en we de testjes niet kunnen manipuleren heeft de profilering een betrouwbaarheid van circa 95% Dit in tegenstelling tot vragenlijsten die we invullen naar gelang onze gemoedstoestand of bijvoorbeeld met sociaal wenselijke antwoorden in kunnen vullen.

Wat doe je met de informatie die eruit komt?

De rapportage die ik maak is alleen voor jou, ik deel die met niemand tenzij je daar zelf expliciet om vraagt.

Is dit ook geschikt voor bedrijven?

Ja! Heel veel problemen op de werkvloer ontstaan door onbegrip. Iedereen gaat van nature uit vanuit zijn eigen voorkeuren en drijfveren maar wat voor mij goed werkt kan voor jou juist het tegenovergestelde zijn.

Door werknemers/gevers te profileren en een team-profiel te maken kun je helder in kaart brengen waar de krachten en valkuilen binnen het team liggen. Wellicht functioneert iemand wel beter in een andere positie of op een andere werkwijze. Je leert hoe je het beste met elkaar kunt communiceren, wie welke denk- en spreektaal heeft en wat mensen motiveert. Dit zorgt voor een gezondere werkomgeving, betere sfeer en dus ook betere prestaties.

Nieuwsgierig naar wat ik voor jou kan betekenen?