Van dromen naar doen!

0 van 10 lessen afgerond (0%)

Ready, set, GO!

1.1 Beginnen met het einde

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

Stap voor stap doorzetten

Vorig jaar beklommen we Trolltunga in Noorwegen, een zware wandeltocht van 28km met een steile klim en zware afdaling. Maar het was elke druppel zweet waard en zodra onze zoon oud genoeg is willen we hem ook graag in de winter doen. Nog zwaarder, een grotere uitdaging maar met een grandioos uitzicht en een geweldig gevoel als je het voor elkaar hebt gekregen.

Als je weet dat je zoiets moois te wachten staat is het een kwestie van discipline om stap voor stap door te blijven gaan en dan vooral ook blijven genieten van al het moois dat je onderweg naar boven ook al tegenkomt.

Doelen stellen is mega belangrijk. Het geeft ons de richting en focus die we nodig hebben in ons leven, zowel persoonlijk als op werkgebied. Door goed na te denken over het eindresultaat kunnen we een duidelijk pad uitstippelen en al onze energie en middelen daar effectief naartoe sturen.

“Wat je aandacht geeft, groeit.”

Doelen stellen is niet iets wat je zomaar even doet. Het vergt wat planning en overpeinzing. Het gaat niet alleen om het hebben van een vaag idee van wat je wilt bereiken, maar ook om te begrijpen waarom dat doel belangrijk is en hoe het past in het grote plaatje van je leven.

Door te “Beginnen met het einde” gaan we dieper in op het visualiseren van dat einddoel, zodat we het concreet kunnen maken en kunnen omzetten in stappen die we nodig hebben om daar te komen.

Als we een hike voorbereiden zetten we een paar dingen op papier, bijvoorbeeld:

  • Welke route willen we gaan?
  • Hoe laat willen we terug zijn?
  • Hoe lang duurt de hike?
  • Hoe vroeg moeten we dan beginnen?
  • Welk materiaal, voedsel en kleding hebben we nodig voor onderweg?
  • Zijn we op verschillende omstandigheden voorbereid?
  • Wat hebben we nodig voor noodgevallen?
  • Wie kan ons helpen tijdens een noodgeval?

Als je het bovenstaande rijtje omdenkt naar een doel met je onderneming blijkt dat helemaal niet veel met elkaar te verschillen.

Om je te helpen doelen te stellen gaan we dus eerst visualiseren waar je eindpunt is. Eenmaal bereikt kies je weer een nieuwe route, maar om doelen beter te laten slagen maak je ze SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) en dan is het fijn om te weten wat je eindpunt is.

Om je einddoel te kunnen visualiseren kun je verschillende technieken gebruiken, kies de techniek die het beste bij jou persoonlijk past. Je zou een moodboard kunnen maken, het kunnen tekenen, opschrijven, een mindmap maken. Het maakt me niet zoveel uit hoe je het doet, als je het maar doet.

Opdracht:

Probeer op jouw manier zo duidelijk mogelijk te maken wat op dit moment jouw volgende doel binnen je onderneming is.

Daarnaast wil ik dat je ook een einddoel probeert te visualiseren waarbij je zo vrij mogelijk durft te denken, zonder grenzen. Wat als angst geen rol speelt? Wat als geld geen rol speelt? Wat als tijd geen rol speelt? Wat als alles mogelijk zou zijn! Wat is dan jouw doel?