Van dromen naar doen!

0 van 10 lessen afgerond (0%)

Van ready naar GO!

Compleet doel

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

Als het goed is heb je nu een stuk duidelijker beeld van wat je wilt, wat je daarvoor nodig hebt, hoe je dat gaat doen en wanneer je dat wilt bereiken. Alle puzzelstukjes vallen steeds meer op zijn plek. Tijd om de laatste drempels te tackelen.

Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die ondernemers kunnen tegenkomen, samen met mogelijke oplossingen:

Financiële beperkingen

Probleem: Beperkte financiële middelen kunnen het moeilijk maken om bepaalde doelen te bereiken, zoals het investeren in marketingactiviteiten of het uitbreiden van het bedrijf. Als je geld hebt, kun je geld maken.

Mogelijke oplossingen:

 1. Praat met een financieel adviseur!
 2. Samenwerking met andere ondernemers. Zoek naar gelijkgestemde ondernemers of bedrijven. Overweeg een samenwerkingsverband waarin jullie de kosten en middelen delen om gezamenlijk marketingactiviteiten uit te voeren of nieuwe markten te betreden. Door krachten te bundelen, kunnen jullie de kosten verlagen en een groter publiek bereiken.
 3. Maak gebruik van crowdsourcing-platforms om financiering te krijgen voor specifieke projecten of initiatieven. Presenteer je idee op een platform en overtuig mensen om bij te dragen aan je doel. Dit kan door middel van donaties, voorverkoop van producten of het bieden van exclusieve voordelen aan supporters.
 4. Bied een abonnementsservice aan waarbij klanten maandelijks of jaarlijks betalen voor toegang tot exclusieve inhoud, producten of diensten. Dit kan een stabiele inkomstenstroom genereren.
 5. Verzamel vooraf bestellingen voor een nieuw product voordat je het daadwerkelijk produceert als Pre-order. Dit geeft je een idee van de vraag en biedt financiële middelen om het product te ontwikkelen.
 6. Start een crowdfundingcampagne waarbij mensen een financiële bijdrage kunnen leveren in ruil voor beloningen, zoals een speciale editie van je product, een bedankje in de credits of een persoonlijke ervaring.
 7. Analyseer je bedrijfskosten en identificeer gebieden waarop je kunt besparen. Onderzoek mogelijkheden om efficiënter te werken, zoals het automatiseren van bepaalde processen, het onderhandelen over lagere prijzen bij leveranciers of het delen van fysieke ruimtes met andere ondernemers.
 8. Denk buiten de gebaande paden. Kijk naar nieuwe trends, technologieën of markten waarin je kunt innoveren en jezelf kunt onderscheiden zonder grote financiële investeringen.

Gebrek aan expertise

Probleem: Als ondernemer kun je te maken krijgen met doelen waarvoor je niet de vereiste kennis of vaardigheden hebt. Oplossing: Investeer in jezelf door middel van bijscholing, trainingen of het inhuren van experts. Werk samen met mensen die beschikken over de nodige expertise en overweeg om een mentor te zoeken die je kan begeleiden.

Oplossing: Investeer in jezelf door middel van bijscholing, trainingen of het inhuren van experts. Lees boeken, doe trainingen (goed bezig dus 😉 ) en werk samen met mensen die beschikken over de nodige expertise. Overweeg om een mentor te zoeken die je kan begeleiden.

Tijdgebrek

Probleem: Als ondernemer heb je vaak te maken met een beperkte hoeveelheid tijd, waardoor het moeilijk kan zijn om je doelen te bereiken.

Oplossing: Prioriteer je taken en elimineer tijdverspillende activiteiten. Delegeer taken aan medewerkers of stagiaires. Overweeg het inhuren van freelancers om je te helpen bij bepaalde taken die veel tijd innemen maar weinig opleveren of waar je zelf minder goed in bent en dus onnodig veel extra tijd in beslag nemen.

Meer hulp nodig bij Time-management? In deze Online Training geef ik je allemaal handige tips!

Concurrentie

Probleem: Concurrentie kan een obstakel vormen bij het bereiken van je doelen, vooral als je onderneemt in een verzadigde markt.

Oplossing: Kijk naar wat je concurrenten goed en minder goed doen. Ontdek wat jou uniek maakt en hoe je je kunt onderscheiden. Zorg ervoor dat je klanten goede service krijgen en waardevolle producten of diensten van jou ontvangen.

Gebrek aan motivatie

Probleem: Soms kan het gebrek aan motivatie een obstakel vormen bij het bereiken van doelen, vooral als ze uitdagend of langdurig zijn.

Mogelijke oplossingen: Ontdek waarom je deze doelen wilt bereiken en wat je motiveert. Doe je het omdat het van je verwacht wordt of omdat je het echt wilt? Is je motivatie minder omdat je over het algemeen weinig energie hebt (misschien wel omdat je nu iets doet waar je minder blij van wordt) of ben je wellicht het overzicht kwijt?

 1. Omring jezelf met positieve en ondersteunende mensen. Praat met mede-ondernemers, mentors of vrienden die je kunnen aanmoedigen en je kunnen helpen je motivatie terug te vinden. Lees inspirerende boeken of luister naar podcasts van succesvolle ondernemers om nieuwe ideeën en perspectieven op te doen.
 2. Neem pauzes en ontspan. Soms kan een gebrek aan motivatie worden veroorzaakt door uitputting of overbelasting. Neem regelmatig pauzes en zorg voor voldoende rust en ontspanning. Doe activiteiten die je energie geven en je creativiteit stimuleren, zoals sporten, mediteren of tijd doorbrengen in de natuur.
 3. Herinner jezelf aan je successen. Kijk terug op eerdere successen en overwinningen die je hebt behaald. Denk aan de obstakels die je hebt overwonnen en de resultaten die je hebt bereikt. Dit kan je herinneren aan je capaciteiten en je helpen om je motivatie te herstellen.

Hopelijk heb je inmiddels je doel duidelijk in kaart kunnen brengen en de grootste obstakels kunnen tackelen of in ieder geval manieren ontdekt om dat te gaan doen. Onthoud dat elk probleem uniek is en om specifieke oplossingen vraagt. Het is belangrijk om flexibel te zijn en bereid te zijn om aanpassingen te maken op basis van de omstandigheden. Wees proactief bij het identificeren van obstakels en blijf vastberaden in het vinden van creatieve oplossingen.