Zelfverzekerd ondernemen!

0 van 9 lessen afgerond (0%)

Module 2: Bouwen aan een sterk fundament

2.3 Lief voor jezelf

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

Deze wordt een pittige, ik wil dat je diep durft te gaan. Maak de Leeuw in jou wakker!

Gun jij jezelf elke dag iets leuks, iets lekkers en iets liefs? Dat hoeven geen grote dingen te zijn, al geniet je van een momentje rust, een kop thee en een complimentje aan jezelf. Misschien herken je namelijk dat je veel gemakkelijker kadootjes koopt voor iemand anders dan voor jezelf. Waarom? Vind jij jezelf minder waard dan die ander?

Ik herken het hoor en schaam me een beetje om het te delen maar als ik wil dat jij diep durft te gaan moet ik wel het goede voorbeeld geven vind ik. Omdat er vroeger geen geld was voor nieuwe kleding of de kapper zijn dat nog steeds de dingen waarmee ik op mezelf bespaar. Gedachten als “dat geld kan ik beter aan iets anders besteden” zitten nog diep geworteld, maar doordat ik mezelf daarvan bewust ben geworden ben ik aan de slag gegaan met mijn eigenwaarde te versterken en het is heerlijk!

Dat gun ik jou ook dus nu is het jouw beurt

Blijf dagelijks positieve gedachten opschrijven die gericht zijn op het versterken van je positieve mindset:

Herhaal deze positieve gedachten regelmatig en maak ze onderdeel van je dagelijkse routine. Dit zal je helpen om negatieve gedachten te vervangen door positieve en constructieve gedachten. Denk aan dat tandenpoetsen, elke dag doen en het wordt een gewoonte.

Belemmerende overtuigingen identificeren:

Reflecteer op mogelijke belemmerende overtuigingen die je kunnen tegenhouden in je ondernemersreis. Dit kunnen gedachten zijn zoals “Ik ben niet goed genoeg” of “Ik kan het niet”. Identificeer ze en wees je bewust van hoe ze je gedrag en besluitvorming beïnvloeden. Hoe helpen deze gedachten jou verder? Niet? Bedenk dan een gedachte die jou wél verder helpt in je groei.

Rationaliseren van belemmerende overtuigingen:

Ga actief de confrontatie aan met belemmerende overtuigingen en vraag jezelf af of ze echt waar zijn. Daag ze uit met feitelijke bewijzen en zoek naar tegenargumenten die je in staat stellen om ze te heroverwegen. Realiseer je dat belemmerende overtuigingen vaak irrationeel en ongegrond zijn. Kortom; is je gedachte jouw mening of een feit? Zolang het geen feit is kun je het dus nog veranderen.

De kracht van fantaseren: 

Visualiseer jezelf als een succesvolle en zelfverzekerde ondernemer. Welk leven zou je leiden, welke dingen zou je doen in je bedrijf en in je vrije tijd? Hoe zou je je voelen en wat voor persoon zou je zijn? 
Als je het kunt visualiseren kun je ook bedenken wat ervoor nodig is om dat werkelijkheid te maken.

Zoek naar inspiratie:

Zoek inspiratiebronnen zoals boeken, podcasts, video’s of mentorfiguren die je kunnen helpen bij het ontwikkelen van een positieve mindset. Leer van anderen die vergelijkbare uitdagingen hebben overwonnen en positieve resultaten hebben behaald. Laat je inspireren door hun verhalen en lessen.

Zelfzorg en stressmanagement:

Zorg goed voor jezelf door voldoende rust, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Verminder stress en zorg voor een goede balans tussen werk en privéleven. Een gezonde levensstijl ondersteunt een positieve mindset en helpt je om beter om te gaan met uitdagingen en onzekerheden. Remmen en gas geven horen in balans te zijn om goed te kunnen presteren.

Door te werken aan een positieve mindset en het omgaan met belemmerende overtuigingen, bouw je een sterk fundament voor je onderneming. Het ontwikkelen van zelfvertrouwen, positieve gedachten en een gezonde mindset zal je helpen om met meer veerkracht en vastberadenheid obstakels te overwinnen en je doelen te bereiken.

  • Als jij namelijk jouw tijd niet respecteert zal jouw klant dat ook niet doen.
  • Vind jij jezelf het niet waard, dan zal je klant dat ook aanvoelen.
  • Geloof je niet in jezelf, hoe overtuig je de klant er dan van om in jou te geloven?
  • Hoe ga je een goed en eerlijk tarief vragen als je jezelf het niet eens waard vind om geld in te steken?

In de volgende module gaan we dieper in op de zakelijke kant maar om dat goed toe te kunnen passen heb je deze positieve mindset hard nodig. Jij kan dat!