Zelfverzekerd ondernemen!

0 van 9 lessen afgerond (0%)

Module 2: Bouwen aan een sterk fundament

2.1 Nieuwe gewoontes

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

De oefeningen in deze module hebben we in de eerste module al gestart maar alleen door te herhalen wordt iets een gewoonte. Denk aan tandenpoetsen, dat is iets dat heel normaal is om elke dag minimaal één of twee keer te doen maar daar heb je ooit als kind wel een gewoonte van moeten leren maken. Werken aan je zelfvertrouwen als ondernemer is ook iets dat je zult moeten gaan trainen om er een gewoonte van te maken. 

“Motivatie is wat ons in beweging brengt, gewoonte is wat ons in beweging houdt”

Maak tijd om hiermee bezig te zijn, we hebben vaak de neiging om voorrang te geven aan dingen die minder belangrijk zijn maar wel comfort brengen. Deze oefeningen zullen je waarschijnlijk uit je comfortzone trekken want het is veel gemakkelijker om negatieve dingen over jezelf te verzinnen dan positieve punten.

Maar heb je er ook ooit bij stil gestaan hoezo iets negatiefs over jezelf verzinnen gemakkelijker is? Wellicht omdat je veel vaker kritiek hebt op jezelf dan dat je complimentjes aan jezelf maakt. De oorsprong ligt er vrijwel altijd in dat je het goed wilt doen, maar je kunt het ook goed doen zonder onvriendelijk voor jezelf te zijn. 
Tijd voor een nieuwe gewoonte dus! Want alleen als je vaak genoeg focust op wat je wél goed kunt, waar je energie van krijgt en wat jou onderscheidt van een ander ga je erin geloven. 

Download hier de werkbladen voor deze module, print deze uit en schrijf het lekker ouderwets met pen op.

Een toelichting over de vragen vind je als je op deze pagina naar beneden scrollt.

Sterkte-analyse:

Maak een lijst van je sterke punten, zowel persoonlijk als professioneel. Denk aan vaardigheden zoals leiderschap, creativiteit, probleemoplossing, communicatie, enzovoort. Reflecteer op eerdere successen en prestaties om te identificeren waar je goed in bent en wat jou onderscheidt als ondernemer.

Feedback van anderen:

Vraag feedback aan mensen in je professionele netwerk zoals klanten, collega’s of mentoren. Vraag hen om eerlijke input over je sterke punten en unieke vaardigheden. Dit helpt je een breder perspectief te krijgen en je bewustzijn van je eigen capaciteiten te vergroten. Je zult verbaasd zijn met welke input de mensen om je heen komen, zij hebben soms een heel ander beeld van jezelf dan jij (in positieve zin).

Waarderingsoefening:

Schrijf dagelijks een paar dingen op waar je trots op bent of waar je goed in bent als ondernemer. Dit kunnen kleine successen zijn, zoals het goed afronden van een opdracht of het ontvangen van positieve feedback. Door regelmatig je successen te erkennen en te waarderen bouw je aan je zelfvertrouwen en versterk je je positieve mindset.