Externe factoren:
Bij externe uitdagingen kun je denken aan je concurrentie, economische onzekerheid, veranderende marktomstandigheden en wet- en regelgeving. Deze factoren kunnen bijdragen aan een gevoel van onzekerheid.
- Je ziet hoe andere ondernemers het doen en je kunt allemaal redenen bedenken waarom zij het veel beter doen dan jij. Ze lijken meer kansen te hebben, een betere start, zijn sterker, hebben de eigenschappen die je nodig hebt om goed te ondernemen.
- Je weet dat je ergens heel erg goed in bent maar de wet- en regelgeving of een veranderende markt maakt het moeilijk want is er over een tijdje nog wel werk in jouw vakgebied? Mag je over een paar jaar nog wel ondernemen zoals je gewend bent? De toekomst is onvoorspelbaar en dat maakt je onzeker.
- Het liefst zou je volledig gaan voor je onderneming maar de economische onzekerheid houdt je tegen. Stel je voor dat je je hypotheek niet meer kunt betalen en hoe moet dat met je pensioen? Wat als je ziek wordt en een poos minder kunt werken. Zeker tijdens Corona zijn we allemaal nog eens flink met de neus op de feiten gedrukt.
Interne factoren:
Onzekerheid kan ook voortkomen uit interne factoren, zoals het ontbreken van ervaring in bepaalde gebieden van het ondernemerschap, twijfels over je vaardigheden of het gevoel niet goed genoeg te zijn. Angst voor falen, perfectionisme en zelfkritiek spelen ook vaak een rol.
- Je vind dat je nog helemaal niet de kennis of ervaring hebt die je zou moeten hebben.
- Die andere ondernemer heeft zich al veel meer bewezen dus hou je je tarief lager dan je eigenlijk zou willen (of zelfs moeten) verdienen.
- Stel je voor dat het niet lukt, wat zouden anderen daar dan over zeggen.
- Je durft je hoofd niet boven het maaiveld uit te steken want dat maakt je kwetsbaar en je wilt ook graag bescheiden blijven.
- Wat zouden anderen ervan denken als ik dat op die manier doe?
“De rest probeert ook maar wat..”
Wat ik persoonlijk opvallend vind is dat heel veel ondernemers kampen met een stukje onzekerheid maar daar meestal niet over spreken. Je wilt sterk overkomen, laten zien dat je de touwtjes in handen hebt en precies weet wat je doet want bij andere ondernemers lijkt het ook allemaal dik voor elkaar.
De waarheid is vaak anders, de rest doet namelijk ook maar wat en kampt vaak met precies dezelfde angsten en onzekerheden. Maar onzekerheid werkt belemmerend en dat is zonde, dan haal jij niet alles uit jezelf en uit je onderneming. Angst kost onnodige energie, energie die je beter kunt steken in dingen die je wél verder helpen.
Waar komt jouw onzekerheid vandaan?
Misschien werd je als kind gepest of kreeg je vaak de boodschap “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg!” Ik kan me zelfs een leraar op de basisschool herinneren die dit bijna dagelijks tegen ons zei, dan ga je er na een tijdje ook in geloven.
Wat triggert jouw belemmerende gedachten?
Waardoor heb jij dat negatieve stemmetje in je achterhoofd die jou ervan weerhoudt om in het diepe te springen?
Zijn het vooral externe factoren dan heb je niet veel invloed op de factoren zelf, wel op de manier waarop je daarmee omgaat. Wees creatief en durf het op een manier te bekijken of zelfs te doen zoals anderen er nog niet bij stil hebben gestaan.
Nood maakt creatief, denk aan de Corona-periode. Ineens was er véél meer mogelijk dan we ooit hadden bedacht; thuiswerken, afhaaleten bij restaurants, pop-up locaties, online lesgeven etc. Bedenk dus mogelijkheden in plaats van bezwaren en juist omdat anderen het niet op die manier doen betekent dat daar ruimte voor ontwikkeling is.
Wanneer het interne factoren zijn dan is dat heel mooi, dan heb je er namelijk alle invloed op. Je mindset is net een spier, als je die elke dag op een bepaalde manier gebruikt dan wordt hij heel sterk en voel je het zelfs niet meer dat je hem gebruikt. Train jij jouw brein met positieve of met belemmerende gedachten? Zeg je elke dag tegen jezelf wat je goed kan of vooral wat je niet kan?