Gelukkig een moeilijke klant!

0 van 10 lessen afgerond (0%)

Hoe ga je hiermee om?

No-show

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

Met name als je in een dienstverlende sector werkt zul je dit herkennen.

Heel frustrerend; je zit maar te wachten en je klant komt niet opdagen. In die tijd had je ook iemand anders kunnen helpen of op z’n minst wat nuttigers kunnen doen. Je wilt vriendelijk en klantgericht blijven maar het zou ook fijn zijn als de klant wat meer respect voor jouw kostbare tijd zou hebben.

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om hiermee om te gaan:

  1. Bevestiging en herinneringen: Zorg ervoor dat je duidelijke bevestigingen en herinneringen stuurt naar klanten voordat de afspraak plaatsvindt. Dit kan een e-mail, sms-bericht of telefoontje zijn om de afspraak te bevestigen en vermindert de kans dat ze de afspraak vergeten.
  2. Begrip tonen: Soms kunnen er onverwachte omstandigheden zijn waardoor klanten niet kunnen komen opdagen. Toon begrip voor dergelijke situaties, vooral als het de eerste keer is dat een klant niet verschijnt. Geef hen het voordeel van de twijfel en geef ze de mogelijkheid om hun verontschuldigingen aan te bieden en de afspraak opnieuw in te plannen.
  3. Implementeer een annuleringsbeleid: Om no-shows te verminderen, kun je een annuleringsbeleid instellen waarin je aangeeft dat klanten op tijd moeten annuleren als ze niet kunnen komen. Je kunt bijvoorbeeld een bepaald aantal uren of dagen vooraf aangeven waarbinnen klanten moeten annuleren om kosten te vermijden. Communiceer dit beleid duidelijk naar je klanten, zodat ze op de hoogte zijn van de verwachtingen.
  4. Bouw relaties op: Het opbouwen van sterke klantrelaties kan de kans op no-shows verminderen. Door persoonlijk contact te onderhouden, de behoeften van de klant te begrijpen en uitstekende service te bieden, creƫer je een gevoel van betrokkenheid en verantwoordelijkheid bij de klant. Dit kan hen aanmoedigen om op tijd te komen en afspraken na te komen. Kom zelf ook op tijd, als jij respect hebt voor de tijd van de klant dan zal de klant dat ook sneller voor jou hebben.

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het beschermen van je bedrijfsbelangen en het behouden van goede klantrelaties. Door proactief te zijn, duidelijke communicatie te hanteren en begrip te tonen, kun je de impact van no-shows minimaliseren en de klanttevredenheid behouden.