Gelukkig een moeilijke klant!

0 van 10 lessen afgerond (0%)

Hoe ga je hiermee om?

Stressmanagement

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

In de vorige les las je de impact wat moeilijke klanten op jou en jouw onderneming kunnen hebben. Het kan het ondernemersplezier soms aardig aantasten en dat is zo zonde. Je bent dit immers gaan doen vanuit passie voor je vak!

Maar ook hier.. Been there, done that

Zoals ik eerder vertelde werk je in de Hippische Sector heel nauw samen met je klant. Zeker in de periode dat ik volpensionstalling aanbood. Ons bedrijf ligt aan huis en de klanten kwamen elke dag hierheen om hun paard te rijden of verzorgen. Zolang iedereen tevreden is dan is dat natuurlijk ontzettend gezellig en zo hebben we heel veel leuke momenten beleefd. Ach en kleine ongeregeldheden zul je altijd hebben, zeker bij intensief klantcontact. Problemen zijn er immers om op te lossen dus ook dat is overkomelijk.

Maar we hebben ook veel leermomenten gehad. Situaties waarin de sfeer erg bepaald werd door één klant. Momenten waarop een klant in onze optiek onrealistische verwachtingen had en dat op manupilatieve manieren toch probeerde voor elkaar te krijgen. Klanten waar je heel veel stapjes extra voor hebben gezet maar jou vervolgens heel makkelijk inruilen voor de concurrent. Klanten die heel lovend waren in ons bijzijn maar achter onze rug om negatieve kritieken uitten. Ook hebben we meegemaakt dat er klanten waren die slecht betaalden en zelfs diefstal is de revue gepasseerd.

Voor ondernemern heb je een Olifantenhuid en Leeuwenhart nodig zeg ik wel eens 😉 Maar zoals ik al zei noem ik het leermomenten want juist die situaties hebben mij ontzettend veel geleerd, onder andere:

 • Beter communiceren; ik kan nu veel beter omgaan met kritiek en blijf rustig waar iemand boos wordt.
 • Problemen beter vanuit meerdere perspectieven bekijken
 • Focussen op klanten die goed bij mij passen; mijn ideale klant
 • Creatief denken; diensten aanpassen, andere services, maatwerk bieden
 • Privé en zakelijk meer gescheiden houden
 • Mijn werktijden meer respecteren; door de behoefte aan meer ontspanning leerde ik niet meer constant bereikbaar zijn
 • Tarieven verhogen; op het moment dat klanten naar ons idee onredelijk werden was het ook makkelijker om zakelijker te worden en durfde ik mijn tarieven beter te verhogen
 • Diensten schrappen die niet bij mij passen waardoor ik meer werk doe wat ik leuk vind, zoals dit, daar was anders geen tijd voor. Heel hard blijven rennen voor een klant waar je niet gelukkig van wordt kost meer energie en tijd dan je beseft
 • Alle ervaringen helpen me deze training maken!
 • etc…

Nu snap je misschien beter waarom ik zeg: “Gelukkig, een moeilijke klant”. Nee op dat moment natuurlijk niet, maar het heeft me áltijd iets positiefs opgeleverd. Ze maken mij sterker en een betere versie van mezelf. For the time being hieronder wel wat tips om het jezelf wat gemakkelijker te maken op het moment dat je ermee te maken hebt.

Een paar tips voor stressmanagement:

 1. Ademhalingsoefeningen: Wanneer je merkt dat de stress toeneemt, neem dan even de tijd om bewust te ademen. Diep ademhalen en langzaam uitademen kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en je stressniveau te verlagen. Richt je op je ademhaling en probeer je aandacht te verleggen van de situatie naar je eigen innerlijke rust. (Deze doe ik tijdens een wedstrijd, werkt echt!)
 2. Neem afstand: Als je merkt dat de situatie met een moeilijke klant je stressniveau verhoogt, is het soms het beste om even afstand te nemen. Verlaat indien mogelijk de situatie, bijvoorbeeld door een korte pauze te nemen of even naar buiten te gaan. Dit geeft je de kans om te ontspannen, je gedachten te verzamelen en je emoties te reguleren voordat je weer met de klant omgaat.
 3. Praat erover: Zoek steun bij collega’s, vrienden of familieleden. Praat over je ervaringen en de impact die moeilijke klanten op je hebben. Het delen van je gevoelens en gedachten kan opluchting bieden en je helpen om de stress beter te hanteren. Bovendien kunnen anderen mogelijk waardevolle inzichten en advies delen die je op dat moment zelf niet meer ziet.
 4. Zorg goed voor jezelf: Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen, vooral wanneer je veel stress ervaart. Zorg voor voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dit helpt je lichaam en geest sterker te maken, waardoor je beter bestand bent tegen stressvolle situaties. Neem ook de tijd voor ontspanning en activiteiten die je plezier en voldoening geven.
 5. Ontwikkel veerkracht: Werk aan het ontwikkelen van veerkracht, wat je helpt om met uitdagende situaties om te gaan. Bouw mentale veerkracht op door positieve denkpatronen te cultiveren, realistische verwachtingen te hebben en problemen als leermogelijkheden te zien. Blijf flexibel en pas je aan veranderende omstandigheden aan, en laat negatieve ervaringen niet je hele perspectief bepalen. (De Online Training “Zelfverzekerd ondernemen” kan je hier goed bij helpen!)

Houd in gedachten dat het omgaan met stress door moeilijke klanten een persoonlijk proces is. Probeer verschillende technieken uit en ontdek wat het beste voor jou werkt. Laat je niet gek maken 😉