“Zelfkennis is het begin van alle wijsheid!“
Het is belangrijk om te weten wat voor jou werkt als het gaat om het beheren van je agenda. Iedereen heeft een unieke persoonlijkheid en verschillende ervaringen hebben invloed op hoe we dingen graag doen. Wat voor de ene persoon werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het is dus belangrijk om advies te krijgen dat bij jou past.
Omdat ik wil dat iedereen die aan deze cursus start er ook echt iets aan heeft help ik je ontdekken wat voor jou persoonlijk werkt. Natuurlijk noem ik ook voorbeelden van wat voor mij persoonlijk werkt maar alleen over tips waarvan ik denk dat het algemene hulpmiddelen zijn.
Hieronder staan twee verhaaltjes, in welk verhaal herken jij jezelf het meest?
Ben jij meer een Alex?
Alex is een avonturier die van reizen houdt. Hij is spontaan en geniet van nieuwe plekken ontdekken. Maar als het op het inpakken van zijn koffer aankomt begint hij op het laatste moment. Morgenochtend heeft Alex een vlucht, maar zijn koffer ligt nog leeg op zijn bed. Hij weet dat hij alles moet inpakken, maar kan zichzelf moeilijk bij elkaar rapen om te beginnen.
Hij blijft treuzelen, tot zijn zelfopgelegde deadline nadert. Dan realiseert hij zich dat hij geen tijd te verliezen heeft. Hij gooit alles snel in zijn koffer, zonder te veel te overdenken. De volgende dag is hij nog net op tijd om in te checken, die tandenborstel die hij vergeten is koopt hij wel ter plekke, geen stress!
Of meer een Lisa?
Lisa heeft haar reis al helemaal uitgestippeld en heeft een lijst gemaakt van alle spullen die ze nodig heeft. Met haar lijst in de hand begint Lisa met het organiseren van haar koffer, alles wordt netjes ingepakt en na een dubbelcheck weet ze zeker dat ze niks vergeet mee te nemen.
Ze volgt haar planning nauwgezet en zorgt ervoor dat ze ruim voor haar vertrek klaar is, zodat ze niet in de stress raakt en heeft al uitgeplozen waar ze precies moet zijn op het vliegveld. Lekker ontspannen zonder stress weg!
Er is geen goed of fout!
Lisa zou waarschijnlijk helemaal gek worden als Alex haar partner zou zijn en Alex zou zich afvragen waar Lisa zich druk om maakt. Misschien herken je het wel uit eigen relaties (partner, ouder, kind, werknemer, stagiaire). We vinden de strategie van de ander alles behalve handig en proberen ze te laten doen wat voor ons werkt. Of andersom, als jij vaak genoeg te horen krijgt dat je niet goed plant ga je er naar verloop van tijd ook in geloven en denken dat je daar ‘slecht’ in bent.
Gelukkig zijn er zowel Lisa’s als Alex’en want dat houdt elkaar in balans en je kunt leren van elkaar. Zo ben ik van nature het type Alex maar doordat ik dacht dat een Lisa handiger was ben ik die heel erg gaan ‘doen’. Het zorgt ervoor dat ik nu heel goed ben in het maken van agenda’s, planningen, time-management maar nog steeds de vrijheid en deadline nodig heb van Alex. Door daar mijn eigen persoonlijke mix van te maken werk ik een stuk efficiĆ«nter en hou meer ruimte over voor vrije tijd zonder het beklemmende gevoel van een strak schema.
Maak je er dus vooral ook niet druk om en laat je nooit aanpraten dat jouw stijl verkeerd is. De ander begrijpt gewoon niet zo goed hoe die werkt. En als je jezelf erop betrapt dat je van een Lisa een Alex probeert te maken of andersom dan sta daar ook even bij stil.