De baas over je agenda!

0 van 9 lessen afgerond (0%)

Module 3: Work hard, play harder!

Gas geven en gas loslaten

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

In deze les ga je richten op het omgaan met stress en werkdruk en de balans tussen je gas en rem. Als ondernemers zijn we vaak gedreven en gemotiveerd om succesvol te zijn, maar dit kan leiden tot overmatige stress en een hoge werkdruk.

Wij zeggen ook wel ‘de boog kan niet altijd gespannen staan’, door vooral gas te geven en weinig te remmen verlies je ook al snel het overzicht. Dan word het steeds lastiger om gemotiveerd te blijven en kan het extra moeite kosten om de taken uit je agenda aan te pakken.

Bewustwording van stress en werkdruk:

Stress kan zich uiten als een gevoel van overweldiging, angst of spanning als gevolg van de eisen en druk die we ervaren. Bijvoorbeeld het hebben van strakke deadlines, het omgaan met financiële druk, het jongleren met meerdere taken en verantwoordelijkheden, of het ervaren van conflictsituaties met een klant.

Werkdruk is de hoeveelheid werk die op een persoon wordt gelegd in een bepaalde periode, en de verwachtingen om aan die eisen te voldoen. Het kan betekenen dat er te veel taken zijn om in een beperkte tijd uit te voeren, het ontvangen van onrealistische doelen of het ervaren van constante druk om te presteren.

Invloed op je welzijn:

  1. Fysieke gezondheid: Langdurige stress en werkdruk kunnen fysieke gevolgen hebben zoals vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, spierspanning en een verzwakt immuunsysteem.
  2. Mentale gezondheid: Overmatige stress en werkdruk kunnen leiden tot angst, depressie, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, concentratieproblemen en een verminderd gevoel van welzijn.
  3. Emotioneel welzijn: Onder hoge stress kunnen we ons emotioneel uitgeput, overweldigd en onrustig voelen. Het kan ook leiden tot verminderde motivatie, een laag zelfbeeld en gevoelens van machteloosheid.

Invloed op prestaties:

  1. Productiviteit: Wanneer we te maken hebben met overmatige stress en werkdruk, kan onze productiviteit afnemen omdat we moeite hebben om ons te concentreren, beslissingen te nemen en taken efficiënt af te ronden.
  2. Kwaliteit van het werk: Als we onder hoge druk staan, kan dit van invloed zijn op de kwaliteit van ons werk. We kunnen fouten maken, details over het hoofd zien en minder nauwkeurig zijn in onze taken.
  3. Creativiteit en innovatie: Stress en werkdruk kunnen ook een rem zetten op onze creativiteit en innovatieve denkvermogen. We kunnen moeite hebben om nieuwe ideeën te genereren of om buiten de gebaande paden te denken.

“The bad news is time flies. The good news is you’re the pilot”

Breng werk en privé dus in balans!

Ons lijf en ons brein is net als een batterij van je telefoon, we lopen leeg en we laden op. Als je heel veel gebruik maakt van je telefoon dan loopt hij ook sneller leeg. Als je de tijd neemt om hem op tijd op te laden dan is dat geen probleem. Doe je dat niet dan valt het systeem uit.

Schrijf eens voor jezelf op welke dingen energie kosten en welke energie opleveren. Probeer met strepen en toevoegen die twee beter in balans te krijgen.

Bijvoorbeeld:

Maak voor jezelf eens zo’n lijstje en sta er eens bewust bij stil of de rode of groene in het dagelijks leven meer voorkomen.

Door voldoende tijd te besteden aan ontspanning, hobby’s, tijd met familie en vrienden, en zelfzorgactiviteiten, kunnen we ons fysiek en mentaal opladen. Dit helpt om stress te verminderen, ons energieniveau te verhogen en onze veerkracht te vergroten en dat helpt jou ook weer bij jouw onderneming!

Als ondernemers ben je vast gedreven en toegewijd aan het succes van je bedrijf. Je zet je vol passie in, werkt hard en maakt vaak lange uren om je doelen te bereiken. Maar in deze constante race naar succes is het gemakkelijk om het belangrijkste aspect van jullie leven te vergeten: je persoonlijke leven.

Blokkeer dagen of dagdelen om quality time met familie, het onderhouden van vriendschappen, het beoefenen van de hobby’s waar je van geniet en het zorg voor je lichaam en geest door middel van lichaamsbeweging en ontspanning. Zo is de donderdag en zondag ‘van mij’, die dagen maak ik geen afspraken. Als ik ineens inspiratie vind om werkgerelateerd iets te doen laat ik me daar niet door tegenhouden maar ik plan niks in. Maak die dag dan wel net zo belangrijk als een afspraak met iemand anders, hou je eraan!