De baas over je agenda!

0 van 9 lessen afgerond (0%)

Module 2: Slimmer werken in plaats van harder

Efficiënt werken en tijbesparende technieken

Je hebt geen toegang tot deze les

Registreer of log in om toegang te krijgen tot de inhoud van de cursus.

Efficiënt werken en het gebruik van tijdbesparende technieken kunnen je helpen om meer gedaan te krijgen in minder tijd, altijd fijn!

  1. Minimaliseer afleidingen: Hij kwam in de vorige les al eens aan de orde maar we laten ons toch graag afleiden door even snel op onze telefoon te kijken, appjes te antwoorden of grappige filmpjes te kijken. Elimineer afleidingen om je concentratie te verbeteren. Zet je telefoon op stil, sluit onnodige tabbladen op je computer en creëer een rustige werkomgeving. Dit stelt je in staat om je te focussen op de taak die je op dat moment moet voltooien.
  2. Deel je werk op in kleinere taken: Grote taken kunnen overweldigend lijken, waardoor je geneigd bent uit te stellen of inefficiënt te werken. Door je werk op te delen in kleinere, behapbare taken, wordt het gemakkelijker om vooruitgang te boeken. Focus je op één taak tegelijk en werk ze af voordat je naar de volgende gaat.
  3. De 80/20-regel toepassen: De 80/20-regel, ook bekend als het Pareto-principe, stelt dat ongeveer 80% van je resultaten voortkomt uit 20% van je inspanningen. Identificeer de taken die de meeste waarde toevoegen en focus je daarop. Richt je energie op de taken die de grootste impact hebben, in plaats van te proberen alles perfect te doen.
  4. Delegeer en vraag om hulp: Ook deze is al vaker voorbij gekomen maar wees niet bang om taken te delegeren of hulp te vragen wanneer dat nodig is. Vertrouw op anderen om bepaalde taken uit te voeren, zodat je je kunt richten op wat het meest belangrijk is voor jouw rol of doelen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar stelt je ook in staat om efficiënter te werken.
  5. Leer nee te zeggen!
    Het is belangrijk om je tijd te beschermen en jezelf niet te overbelasten met te veel taken of verzoeken van anderen. Leer nee te zeggen tegen taken of verplichtingen die niet passen bij je doelen of die je tijd te veel in beslag nemen. Door je grenzen te stellen, kun je je tijd efficiënter besteden aan de taken die er echt toe doen.

Zeker als je net begint met ondernemen is het lastig om ‘Nee’ te durven zeggen. Je wilt het graag goed doen en uit enthousiasme of soms uit angst mensen af te wijzen gaan we overal op in. Je agenda vult zich dan vaak al snel met taken die minder goed bij je passen, minder geld opleveren of onnodig veel tijd kosten. Leer ‘Ja’ te zeggen op wat bij jou past, goed voelt en voor jou werkt en durf ‘Nee’ te zeggen tegen de rest.

“Focus is about saying No.”

Steve Jobs